Taalmaatjes: ‘Er is een vriendschap ontstaan die blijvend is’

Dijk en Waard

Ada Beentjes, vrijwilligster van Wonen Plus Welzijn is bijna een jaar actief als taalmaatje en vertelt enthousiast over haar match met Çiçek terwijl ze samen een kop koffie drinken.
Çiçek, een jonge, sprankelende vrouw van Turkse komaf woont inmiddels vier jaar in Nederland. Zij vertelt waarom een taalmaatje zo belangrijk voor haar is: ‘’Ik wil graag beter Nederlands spreken om mij thuis te voelen, een gesprek te kunnen voeren met mijn buren en zelfstandig te zijn.’’


Binnen de gemeente Dijk en Waard is er een breed taalaanbod voor iedereen die vaardiger wil worden met de Nederlandse taal. Bibliotheek Kennemerwaard biedt diverse inloopmomenten voor taalcafé’s, cursussen en of trainingen. Alle gericht op oefenen met lezen, spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Wonen Plus Welzijn startte samen met de bibliotheekvestiging Langedijk in de zomer van 2021 het project Taalmaatje. Bij dit project wordt de taal één op één geoefend in de bibliotheek of bij iemand thuis. De match wordt zorgvuldig gemaakt. Ada beaamt dit. Beiden vonden ze het spannend toen zij gematcht werden, maar al snel voelde het vertrouwd.
 

Fijn om iets voor een ander te betekenen
Ada vindt het fijn om iets voor een ander te betekenen en ook iets van een andere cultuur te leren. Het Taalmaatjesproject heeft gelijkwaardigheid als uitgangspunt, vandaar het woord ‘maatje’. Samen laagdrempelig oefenen. Met passend oefenmateriaal wordt er één tot anderhalf uur per week geoefend. Hiervoor biedt de bibliotheek alle gelegenheid. Het ‘schoolse’ lesgeven wordt losgelaten en een wandeling buiten of bezoek aan de winkel wordt als net zo waardevol beschouwd. Alles wat je doet is goed, als er maar veel gepraat wordt. En dat lukt Ada en Çiçek. Er is een vriendschap ontstaan die blijvend is. Çiçek wil zich inzetten voor andere nieuwkomers: ‘’Ik wil mensen die nieuw zijn in Nederland stimuleren en motiveren om ook gebruik te maken van de mogelijkheden van de bibliotheek.” Ada vult aan vanuit de rol als taalmaatje: ‘’Blijf niet thuis zitten, mensen een stapje vooruit helpen geeft zo veel voldoening.’’
 

Informatiebijeenkomst voor wie taalmaatje wil worden
Momenteel zijn er diverse nieuwe Nederlanders op zoek naar een Taalmaatje. Lees jij dit en ben je nieuwsgierig? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op maandagmiddag 24 juli in de bibliotheek  Langedijk en ervaar of Taalmaatje worden mogelijk ook iets voor jou is.
Adres: Bosgroet 4 in Zuid-Scharwoude. Je kunt je hiervoor aanmelden via dijkenwaard@wonenpluswelzijn.nl (mailto:dijkenwaard@wonenpluswelzijn.nl) of bellen naar 0226-318050.

Taalmaatjes Çiçek en Ada Taalmaatjes Çiçek en Ada