In gesprek gaan via de zes dimensies van Positieve Gezondheid
Om het gesprek te voeren over Positieve Gezondheid ontwikkelde Machteld Huber een gesprekshulpmiddel, ook wel 'het spinnenweb' genoemd. Het spinnenweb heeft zes pijlers:
Lichaamsfuncties- Ik voel me gezond en fit
Mentaal welbevinden- Ik voel me vrolijk
Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
Kwaliteit van leven- Ik geniet van mijn leven
Meedoen- Ik heb goed contact met andere mensen
Dagelijks leven- Ik kan goed voor mezelf zorgen
Op talrijke plekken krijgen gesprekken over Positieve Gezondheid invulling. Bijvoorbeeld binnen:
Spreekuren
Beroepsprofielen
Behandelplannen
Keukentafelgesprekken
Beleidsplannen
Persoonsgerichte zorg
Behandelingen
Ouderenzorg
Jeugdhulpverlening
Wijkplannen
Intakegesprekken
Human resources
Preventieplannen
Wijkteams
Voor professionals
Steeds meer professionals willen aan de slag met Positieve Gezondheid. Maar hoe voer je ‘het andere gesprek’ als de cliënt of patiënt het spinnenweb heeft ingevuld? Machteld Huber krijgt die vraag vaak voorgelegd. Dit zijn haar tips:
Stel de sleutelvraag: Als je samen kijkt naar de uitkomsten van het spinnenweb, is de neiging groot om oog te hebben voor wat niet goed gaat. Maar dat is nou net niet de essentie. De vraag aan de zorgvrager is: "Wat zou u willen veranderen? Waar wordt u blij van als het lukt om dat te veranderen?"
Stop met adviseren: De grootste valkuil in het gesprek dat volgt is om als hulpverlener advies te geven. Dat zijn we als hulpverleners enorm gewend en we zijn er goed in. Besef: het beste advies dat iemand kan krijgen, is het advies dat hij zichzelf geeft. Dat is ook echt aangetoond. Dus ga als hulpverlener op je handen zitten, geef geen adviezen, maar luister, luister, luister. Zonder zelf te bedenken wat jij vindt dat moet gebeuren, en zonder bewust of onbewust vragen te stellen die sturen in die richting.
Oefen in luisteren: De kunst van het luisteren is om de ander te zien. Toegewijd en met volle aandacht aanwezig zijn bij dat wat de ander vertelt. Zorg ervoor dat degene zich echt kan uitspreken en zich daarin veilig voelt. Pas dan ontstaat er ruimte waarin de ander kan gaan voelen wat hij wil aanpakken. Door daar stap voor stap naar te kijken, ervaart hij waar zijn kracht ligt en dat hij zijn eigen regie kan voeren.
~ Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er echt contact ~
Gouden communicatietips
Luister twee keer zoveel dan dat je praat
Neem de tijd voor een ander
Maak een compliment en mensen zullen groeien
Heb vertrouwen in de ander
Zet je oordeel opzij, vooroordelen staan een open gesprek in de weg
Sta open voor het gesprek zonder te sturen
Kom erachter wat de ander nodig heeft
Je lichaamstaal spreekt boekdelen. Als je niet echt geïnteresseerd bent in de persoon met wie je aan het praten bent, valt dat op.
Toon empathie, verplaats je in de ander. In zijn gedachten, ervaringen en gevoelens